Start »

Nyheter »
ARKIVET
BILDER
TÄVLINGSKALENDER


500 cc »
LAGET
MATCHER

80 cc »
LAGET
MATCHER

Klubben »
KLUBBINFO
HISTORIA
MOTORSTADION
VÄGBESKRIVNING
DAMKLUBBEN
SOUVENIRER
FUNKTIONÄRER
BLI MEDLEM

Blandat »
LÄNKAR
500-KLUBBEN
PROVA PÅ

Klubbens historia

 

Solkatterna bildades av ett kvartersgäng från stadsdelen Romstad i Karlstad. Bland speedwaypionjärerna kan nämnas Bosse Magnusson, Bo Kihlström, Stig Åhs, Erik "slägga" Alsterdahl, Alf Svantesson, Bo Karlsson och Sören Backlund, då boende i Sundsvall och pendlade mellan Sundsvall och Karlstad när det var seriematcher.
Andra namn som ingick i början var inlånade Smedföraren Gunder Wallgren och Gösta Staffansson.


Laget i seriepremiären 1967 innehöll även Pelle Hollander.
 

Under 60-talet åkte man under några år isracing på Tingvalla IP. Under ett år ingick Conny Samuelsson i laget som är aktiv i Vetlanda nu.
1966 åkte man speedway på Färjestads Travbana och verksamheten drev på innerplan, banans längd var 400 meter och var inklädd med en sarg från Fintatorp. Epoken på travbanan blev inte så länge.
På grund av att de hade en oddsindikator som inte tålde damm installerat på travbanan. Så fick man flytta.

 

Så nu fick man leta efter ett nytt ställe

Letandet efter ny mark började och så fick man napp hos Valmet (som då hette KMW och nu mera METSO) Man fick låna den gamla soptippen. Man började bygga en ny anläggning som skulle vara klar våren 1970 för då skulle man köra första tävlingen men banan var för lös så man fick köra på hösten istället.
Dom första åren på Kalvholmen bestod domartornet av ett mjölkbord vilket man monterade ett plåttak. 1975 stod Lennart Sääf och Olle Eriksson och blickade ut över Kalvholmen, dom hade sina planer klara
- Här ska vi ha en SM-final om tio år.
Nio år senare så tilldelas Karlstad SM-finalen 1984.
Men vägen ditt var inte lätt.

 

Senare hälften av sjuttiotalet

Klippor i laget då var Anders Nermark, Bo Karlsson, Lennart Widing, Jan "Jison" Jansson samt bröderna Lars och Jan Eriksson. Det var dom som fick dra på sig landslagsvästen först i form av juniorlandslaget.
Lars Flyttade till Indianerna medan "Biss" förblev klubben trogen i 12 säsonger.
I slutet av sjuttiotalet bestämde styrelsen att göra en större satsning.
1979 vann man division tre och 1980 var Lars tillbaka i laget och då kom man tvåa i division två södra.
1981 hade man värvat Lillebror Johansson och med honom i laget vann man division två norra på maximala 20 poäng.

 

Storpublik såg kval

Man ställdes mot söder tvåans segrare som var Vargarna och tog två raka segrar. Sedan följde ett nytt kval mot högsta serien som då hette division ett. Kval mot Indianerna och inför 1166 på hemmaläktarna såg när Solkatterna vann med "uddamålet " 40-38
Men man förlorade dom två andra matcherna så det blev ett till år i tvåan.


Man vann serien klart igen och fick även nu kvala mot Indianerna.
Likt året innan så förlorade man kvalet men tack vare utökning av högsta serien fick man en elitserieplats. En plats som man höll i tre år.

Under elitåren hade man tre förare i SM-finalen på Kalvholmen 1984.
Det var Lillebror Johansson, Jan Eriksson och Kenth Bäär.


Men på senare år så har Solkatterna trillat ner i seriesystemet. Målet för tillfället är att få till stånd en sådan ekonomi att man kan börja om på nytt med 500cc lag i förhoppningsvis div 1.

 

I år 2004 har Solkatterna det första 80cc laget på 10 år i serieverksamhet..

 

Här är minnen som vi minns väl och vill dela med oss.
 

De första åren på Kalvholmen var ingen vacker syn. Då det tidigare varit en soptipp på området fanns det en del stora råttor kvar. En av dessa råttor fick för sig att jaga Bosse Magnusson så till den milda grad att Magnusson fick ta till flykten. På vägen mot domartornet frontalkraschade råttan med en i marken nerkörd spade och gick en blixtsnabb död till möttes. Frågan är vem som ställt spaden just där och då indirekt räddade den vettskrämde Magnussons liv. Han är värd en extra tanke.

 

Under en tävling i Gullspång, någongång i slutet av -70, inträffade en olycka med solkatten Bill Nilsson inblandad. Bill kraschade rejält och fick ena kinden söndertrasad, Det var ju på den tiden som man körde med sk "krukhjälmar". När lagkamraterna, med Jison i spetsen kommer fram tar just  Jison och häller vatten i munnen på Bill för att skölja ur eventuell kolstybb som Bill lyckats svälja under fallet. Men eftersom kinden var trasig rann vattnet ut igen varpå Jison utbrister;
- Men va fan Bill, du läcker ju!!!

 
......under uppdatering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponsorer

• Solkatterna © 2008 • Admin •